eMatematikas Prisijunk Forumas VBE užduotys ONLINE testai

Matematikos PUPP užduotis 2016


2016 metų matematikos pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo užduoties aptarimas.

pakeista prieš 2 m

Kažkada 10 klasės egzamino temos forume buvo gausios pranešimų, klausimų, diskusijų. Netgi vienais metais buvo pralenkę populiarumu matemtikos VBE. O paskutiniai penki metai vos ne tyla, tiek prieš, tiek po egzamino. Niekam neberūpi? :)

Jo buvo laikai prieš 3 metus lygtais kai pats VBE laikiau tikras floodas buvo net niekas nepastebedavo pranešimu, kuriuos rasiau. Dabar mirties tyla kažkokia.

O kaip ruošiamasi 10 klasės matematikos egzaminui? Aš prieš šimtą metų laikiau, tai neatsimenu.
Būta visokių tinklapių (sule.lt ir dar bala žino kiek panašių), kur galima pažėt pratybose ir vadovėliuose esamų uždavinių sprendimus. Mažne visi besiruošiantieji nukeliavo tenai.

Nors lankomumas tikrai geras, bet aktyvumas ir domėjimasis tikrai sumenkęs. Galbūt paprastų dienų aktyvumą galima pateisinti tuo, kad portale tikrai daug uždavinių sprendimų ir daugėlis randa, ko ieško, todėl nereikia jungtis ir klausti. Tačiau sumenkęs domėjimasis egzaminais tikrai keistas.

Na aš tai ruošiuos spręsdamas ankstesnių metų užduotis ir atlikdamas specialias pratybas pasiruošimui :)

Tas žinių patikrinimas, kuris šiemet vykdomas net nepasibaigus mokslo metams, jau prilygo EILINIAM KONTROLINIAM DARBUI.  Ir dešimtokai jo nei kiek nesureikšmina.

Peržiūrėjau šiu metu užduotys ir turiu viena klausimą dėl 15.2 sąlygos.
Pasakyta "Kiekvienas teksto puslapis buvo redaguojamas vienos redaktorės". Čia - https://www.youtube.com/watch?v=4gyOkst3KsE sprendžia pasitelke pirmoje užduotyje apskaičiuota reikšmę, visiškai nusispjovus i uždavinio sakinį kuri nurodžiau (ar ne nusispjove, tiesiog as nesuprantu) kad kekviena puslapį jie redaguoja atskirai, bet vistiek kaip ir gaunamas teisingas rezultatas (ar neteisingas?). Tai tiesiog kyla klausimas ar čia jau NEC nusivažiamo ar man su teksto suvokimu blogai (ar su matematika) ar yra dar kažkokiu priežaščių. Nes jeigu ir žiurint į sąlyga ir išrašyt tokia eilę, kad pirma redaktore dare pirma puslapį, kita redaktore sekanti puslapį ir taip toliau, vistiek būtų klaidinga, nes neaišku kiek kekviena redaktorė suredagavo puslapiu (gal viena redagavo n puslapiu, o kita tik viena ar du puslapius). Na tai tokie pamastymai šiam kartui.

pakeista prieš 7 m

Aš įsivaizduoju, kad yra n puslapių ir jos lygiagrečiai dirba prie savo puslapių ir kai viena pabaigia darbą, tai iš karto pradeda dirbti prie kito puslapio. O išspręst galima su greičio formule v=s/t => s = v*t (s - puslapių skaičius)
(1/10 + 1/6) * 90 = 24 < s < (1/10 + 1/6) * 120 = 32
O šiaip tai darbo uždaviniai tai visad keistai atrodo, kai juose dalyvauja žmonės, nes realybėje tikrai nebūtų tokio našumo dviem žmonėms dirbant prie vieno lapo, tad geriau darbo uždavinius (kaip ir patį darbą) palikti mašinoms.
Laukiam pikto dr. Dzindzalietos straipsnio.

TAI YRA NELYGYBIŲ TAIKYMO UŽDAVINYS.
SPRENDIMAS (Antros dalies)
Taigi, abi redaktorės dirba kartu. Kiekvieną puslapį redaguoja TIK VIENA REDAKTORĖ.
Laura vienam puslapiui skiria 6 min., Regina  10 min.
Pažymėkime: x- Lauros suredaguotų puslapių skaičius, y- Reginos...
Kadangi BENDRO darbo laikas yra didesnis už 90 min., bet mažesnis už  120 min.,
tai:
90 < 6x < 120
90<  10y < 120.
Pirmą nelygybę dalijame iš 6, antrą iš 10.
15 < x < 20
9 < y < 12
Sudėję nelygybes, gausime:
24 < x + y < 32.
Radome intervalą, kuriam priklauso abiejų redaktorių suredaguotų puslapių skaičius.
Šiam intervalui priklauso tik vienas pasirinktinių atsakymų variantas ( B), t.y. 30 puslapių. 
P.S. Niekas neklausė- "kiek puslapių", klausė- kiek GALĖJO BŪTI puslapių, pasirenkant iš keturių galimų atsakymo variantų.

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »