eMatematikas Prisijunk Forumas VBE užduotys ONLINE testai

7 klasė. 0 teigiamas ar neigiamas skaičius?


Sveiki, turėjau uždavinį " žinoma, kad x yra teigiamas, o d neigiamas skaičius. Kuri nelygybė visada teisinga, o kuri visada neteisinga? Kuriuo atveju gali būti vienaip ar kitaip? "

Mano sprendimai 1) x daugiau arba lygu  0 ( mano ats. neteisinga, tikras atsakymas teisinga)
2)d mažiau arba lygus 0 ( mano ats. neteisinga, tikras atsakymas teisinga)

Mano klausimas, ar 0 laikomas ir neigiamu ir teigiamu skaičiumi?

0 yra laikomas nei teigiamu, nei neigiamu skaičiu. Tačiau 0 priskiriamas, jei kalbame apie neteigiamus arba neneigiamus skaičius.

Tačiau užduotis klausia ar teigiamas/neigiamas skaičius yra didesnis/mažesnis arba lygus 0. Jeigu nulis nėra teigiamas/neigiamas, kodėl teigiamas/neigiamas skaičius gali būti jam lygus? Užduotis nieko nesako apie neteigiamus ir neneigiamus skaičius.

1) Jei [tex]x[/tex] yra bet kuris teigiamas skaičius, tai teisinga nelygybė [tex]x>0[/tex], bet kartu teisinga ir nelygybė [tex]x≥0[/tex], juk dėl to, kad nelygybėje atsirado dar ir ženklas lygu, manęs niekas neverčia vietoje [tex]x[/tex] imti 0, o to daryti ir negaliu, nes pasakyta, jog [tex]x[/tex]-teigiamas skaičius.
2) Jei [tex]d[/tex] yra bet kuris neigiamas skaičius, tai teisinga nelygybė [tex]d<0[/tex], bet kartu teisinga ir nelygybė [tex]d≤0[/tex], viskas aiškinama panašiai kaip ir pirmu atveju.

Kitas dalykas jei viskas būtų atvirkščiai ir būtų duota, kad visiems [tex]x[/tex] teisinga nelygybė [tex]x≥0[/tex] ir būtų klausiama, ar [tex]x[/tex] yra teigiamas skaičius. Tada negalėčiau taip teigti, nes nelygybę tenkina ir 0, o 0 nėra teigiamas skaičius.
Panašiai ir kitu atveju.

pakeista prieš 6 m

Dėkui už atsakymą, tačiau man vistiek atrodo, kad šis sprendinys paneigia tai, jog 0 nėra teigiamas/neigiamas skaičius. Jeigu niekas neverčia vietoje x imti 0 (x≥0) , tai nereiškia jog to daryti negalima, o jeigu pagal apibrėžimą tai daryti galimą, tai būtų galima teigti (pagal šį sprendinį) , jog teigiamas skaičius = 0.

Man rodos aš perpratau tavo mintį. Tu pasakymą daugiau arba lygu 0 supranti taip, kad ši nelygybė bus teisinga tik tokiai skaičių grupei, kuriai būtinai turi priklausyti 0, bet juk yra žodelis arba, taigi gali priklausyti arba gali ir nepriklausyti. Juk jei paimsiu tik teigiamus skaičius, tai nelygybė x≥0 visvien išliks teisinga kaskart imant vis kitą teigiamą skaičių.

pakeista prieš 6 m

Užduotis klausia, kuri nelygybė visada teisinga , kuri visada neteisinga. Aš nesuprantu, kodėl galima ignoruoti sprendinius, norint gauti reikiamą atsakymą. Jeigu 0 nebūtų vienas iš sprendinių, užduotis turėtų sakyti tiesiog x daugiau už nulį.

Pradedu jaustis tikrai kvailai, tačiau aš niekada nesu girdėjęs apie tokią taisyklę. Galbūt aš ne taip suvokiu šį apibrėžimą. Gal būtų galima kur nors apie tai paskaityti?

Bet tai pala, jei x apibrėžtas kaip teigiamas skaičius, tai ar ne visada yra teisinga nelygybė x≥0. Koks teigiamas skaičius netenkina šios nelygybės, jog turėčiau sakyti, jog teiginys ne visada tiesa?
Tu gal galvoji, jog tavęs klausia x-teigiamas skaičius ir x reikšmės, tenkinančios nelygybę x≥0 yra ta pati skaičių grupė? Tada atsakymas tikrai ne, nes pirmajai nepriklauso 0, o antrajai priklauso, bet čia jau kitas klausimas. Čia tiesiog klausiama ar visi teigiami x tenkina nelygybę x≥0 ir tai yra tiesa.

pakeista prieš 6 m

Aišku. Dabar viskas aišku. Dėkui už sugaištą laiką, tikrai jaučiuosi apšviestas. Niekur kitur negalėčiau gauti atsakymų tokiais klausimais, todėl tikrai vertinu pagalbą.

Džiugu, jog pagelbėjau :)

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »