eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Apskaičiuoti rutulio pjūvio plotą


Rutulys kurio spindulys 5cm,perkirstas plokštuma. Atstumas nuo plokštumos iki centro lygus 3cm.Apskaičiuokite pjūvio plotą.
Bandžiau daryti pagal pitagoro teoremą, kad 5²-3² ir gavau 4, tačiau nesuprantu kaip gali spindulys būti didesnis už atstumą nuo plošktumos iki centro (3) ir kaip gauti vietoj 4, 16(tokį atsakymą pateikė)

Dabar pabandžiau taip:
S=π*(5+3)²*90/360
toks sprendimas tinka ar ne?

bandžiau su kūgio šoninio psviršiaus išklotinės plotu skaičiuot.

https://www.ematematikas.lt/upload/images/1491128446_2093.png

Žinome, kad:  OB=5, OA=3, tada pagal Pitagoro teoremą iš trikampio OAB gauname, kad: AB=4. Pjūvis yra apskritimas, kurio spindulys, kaip jau susižinojom yra 4. Šio pjūvio plotas (raudona spalva) lygus:
[tex]π\cdot 4^2=16π[/tex] (cm²)

Iš tavo pasiūlytų sprendimų įvairovės matosi, kad tu pati nežinai, ko ieškai. Kai sprendžiame geometrinį uždavinį, pirmiausia nusibraižome brėžinį (!!!), pasižymime jame, kas yra duota. Tada pasižiūrime, ką reikia rasti ir pagal kokią formulę tas dydis apskaičiuojamas. Ko mums trūksta, kad galėtume jį apskaičiuoti?

" nesuprantu kaip gali spindulys būti didesnis už atstumą nuo plošktumos iki centro " Taip ir yra - kuo plokštuma yra arčiau rutulio centro, tuo didesnis gaunasi pjūvio spindulys, kuo toliau - tuo mažesnis.

pakeista prieš 7 m

Rasiuke, pagal aprašymą ne tokį brėžinį pasidariau, brėžiau kad pjūvis yra per centrą. Sunkiai suprantu kur tas pjūvis turi būt jei nėra brėžinio.

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »