eMatematikas Prisijunk Forumas VBE užduotys ONLINE testai

Grafiko taško nežinoma koordinatė (9kl uždavinys).


Raskite reiškinio:

g(x) = 2.5 - x

Grafiko taško nežinomą koordinatę:

a) A(4;y) c) C(x;12)

Žinau, kad lengvas uždavinukas, bet kažkaip susimaišė galvoj tos formulės, visai pamiršau kaip spręst :D

Kokios čia formulės toje galvoje galėjo susimaišyti? Tai, ar žinai, kas yra funkcija ir kokie jos reiškimo būdai yra, ar ne?

Nežinau manau, vakar šitą temą pradėjom ir aš jos kolkas visiškai nesuprantu. -_-

Čia galbūt su ta lentele reikia daryti, kur kokį norį įsistatai ( 3 berods reikia skaičius belenkokius įsistatyt) ar aš klystu? :D

Manau nesupyksi, jei pasiūlysiu tau nueiti paskaityti vadovėlį, juk kas geriau: ar skaityti mano perpasakotas mintis (protingiau neparašysiu), ar už mane kur kas labiau patyrusių autorių mintis perskaityti. O kai jau turėsi šiokį tokį supratimą ir galėsim susikalbėti, tada patarsiu šiuo konkrečiu klausimu.

Na, o visgi trumpai: funkcija yra taisyklė kaip konkrečiai [tex]x[/tex] reikšmei (argumentui) yra priskiriama [tex]y[/tex] reikšmė (funkcijos reikšmė). Paėmę aibę [tex]x[/tex] argumentų ir radę jiems (pagal nurodytą taisyklę, šiuo atveju tai duota funkcijos išraiška) atitinkamus [tex]y=f(x)[/tex], gauname aibę taškų su koordinatėmis [tex](x;f(x))[/tex]. Radę pakankamai daug taškų ir atidėję juos koordinačių plokštumoje, sujungiame glotnia linija ir taip gauname bent jau apytikslį funkcijos [tex]f(x)[/tex] grafiką (to tau daryti nereikia, tiesiog papasakojau, kaip gaunamas funkcijos grafikas, be to tavo atveju funkcijos grafikas yra tiesė ir jam nubrėžti užtenka dviejų taškų).
Tavo uždavinio atveju vieną kartą žinome funkcijos argumentą ir reikia rasti funkcijos reikšmę (paskaičiuoti skaitinio reiškinio reikšmę), o kitą kartą atvirkščiai (išspręsti susidarytą lygtį).

pakeista prieš 6 m

Ačiū labai :)

Paul5 nedvejodamas atsakyčiau taip, o tau ko gero ne. Pačiame funkcijos grafiko apibrėžime žodžio brėžti nėra, bet supaprastinant suvokimą apie funkcijos grafiką mes tiesiog sakome, jog tai yra tai kas nubraižoma. Taigi Paul5 funkcijos grafikas tegu būna nubrėžiama kreivė, o tau aibė taškų (x;f(x)).

pakeista prieš 6 m

Viskas šaunu, ką čia pasakoji, vienintelį dalyką kurį būčiau galėjęs pridėti, tai jog kiekvienam x gali būti priskiriamas vienintelis y ir mes būtume išsprendę to apskritimo priklausymą ar ne funkcijų grafikams. Dėl kreivės, tai čia vėl viskas tik dėl tikslumo, svarbiausia, jog aplamai visi funkcijos grafikai visvien yra kreivės, nors ir nevisos kreivės yra funkcijų grafikai. Bet kokiu atveju žmogus išėjo pagaliau supratęs, ką reiškia funkcijos grafikas, o kokiame lygmeny (ir su kokiu netikslumų kiekiu), tai jau čia kitas klausimas. Aplamai mokyklinė matematika yra šiek tiek kaip tu pasakytum matematikos imitavimas, bet tam ir yra aukštoji matematika, kur tokiems imitavimams vietos nebelieka.

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »