eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Klero lygties su Koši sąlygomis sprendimas


Laba vakarėli. Kažkas čia man nesueina arba aš taip atbukau su savo matfizikos lygtimis, kad nebepamenu, kaip spręsti paprasčiausias n-tojo laipsnio lygtis.

Sąlyga štai tokia: [tex]y'' = e^{2y}, y(0) = 0, y'(0) = 1.[/tex]

Žinau, kad tokiais atvejais reikia įsivesti pakeitimą, kaip ir siūloma spręsti Klero lygtis (t.y. be x): [tex]y' = p; y'' = p\frac{dp}{dy}[/tex]. Na, okei, suintegruoju abi gautosios lygties puses ir randu p, bet iš to mažai naudos. Lyg ir randu iš logikos, kad konstanta lygi -1, bet tik tiek. Wolphramas siūlo keistoką atsakymą [tex]y = -ln(1-x)[/tex], kurio niekaip negaunu. Žodžiu, būčiau dėkingas, jei kas užvestų ant kelio, nes jau neįsivaizduoju, kodėl man nesigauna. Pats gavau per x išreikštą sprendinį, o per y išreiškimas keblokas ir nepanašu, kad galėčiau gauti siūlomą atsakymą.

Nesuprantu bėdos.
x=0, y=0, p=1
Po pirmo integravimo (ir pradinių sąlygų taikymo) gauname
[tex]p=e^{y}[/tex]
Po antro integravimo ir pradinių sąlygų taikymo gauname
[tex]e^{-y}=1-x[/tex]
Tad ir gauname šį atsakymą. Kuo jis "keistokas"?

Visiška tiesa. Kažkodėl tiesiog ne tą kraštinę sąlygą buvau paėmęs ir gaudavau C=-1, todėl neišsitraukdavo šaknis kaip reikiant, o vėliau integruojant jau kažkas gaudavosi, bet nieko panašaus į tai, ką reikėjo gauti. Na, žodžiu, viskas dabar jau gavosi, o galva, matyt, vakar kažkur buvo nukritusi ir to net nepastebėjau. Ačiū!

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »