eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Laisvai krentantis akmuo, pasipriešinimo jėga, darbas


Akmuo, kurio masė 2kg, krinta iš 5m aukščio ir įsminga į gruntą 5cm. Raskite vidutinę grunto pasipriešinimo jėgą ir atliktą darbą įsmingant į gruntą.

Atsakymai [tex]F=2kN[/tex] ir [tex]A=100J[/tex]?

Taip

Reikės pradėti drausti tokias temas. Ir tokios temos ateityje turi nesulaukti jokios reakcijos. Tuomet jos pačios išnyks.

pakeista prieš 6 m

Kas blogai?

Tai čia reiktų suprasti taip, kad palietus gruntą akmuo įgyja kinetinę energiją, lygią potencinei energijai, kai jis buvo 5 m virš grunto. O akmuo sminga į gruntą tol, kol gruntas stabdydamas akmenį padaro darbą lygų tai įgytai kinetinei energijai. Taigi pirmiausiai gali susirasti darbą, o vėliau iš formulės [tex]A=F\cdot s[/tex], vidutinę jėgą, kai žinai kiek giliai įsmigo ([tex]s[/tex]).

pakeista prieš 6 m

Viskas gavosi, dar kartą ačiū už pagalbą :)

Prašom, tik pataisiau, nes ne akmuo, o gruntas, o dar tiksliau jo pasipriešinimo jėga atlieka darbą. Lygiai taip pat kaip ir krisdamas kūnas ne pats atlieka darbą, o sunkio jėga jį atlieka.

Akmeniui pasiekus gruntą gravitacija nenustoja veikusi. Tad grunto pasipriešinimo jėgos atliktas darbas lygus ne įgytai kinetinei energijai, bet įgytai kinetinei energijai + mgh, kur h yra įsmigimo į gruntą gylis (5 cm).

Taip ji nenustoja veikusi, bet mes pasirenkame nulinį lygį nuo kurio skaičiuojame aukštį, o kartu ir paties kūno įgijamą potencinę energiją. Norėjau, kad užbaigtum savo samprotavimus šio uždavinio sprendimu, ar tuomet gautum tuos pačius atsakymus, nes manieji pasirodo yra teisingi.

pakeista prieš 6 m

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »