eMatematikas Prisijunk Forumas VBE užduotys ONLINE testai

Pasiruošimas matematikos egzaminui


Sveiki, liko 3 mėnesiai iki matematikos VBE. Praeita savaite rašiau bandomajį egzaminą ir sugebėjau surinkti tik 26/62 taškus. Pirmaisiais rezultatais esu nepatenkintas, todėl suvokiu, jog reikia įdėti daug darbo, jog VBE egzamino rezultatas mane nudžiugintu. Noriu pasiteirauti žmonių, kurie gal būt žino kaip reiktų ruoštis egzaminui? Ar man tiesiog mažiau mąstyti kaip ruoštis ir spręsti kuo įmanoma daugiau uždavinių.

Natūralu, kad egzaminas turėtų būti rašomas iš to, ką pavyko tau suprasti ir išmokti. Visa matematinė veikla praėjo laiko išbandymą - tai, kas buvo tik išmokta, bet ne suprasta, atmintyje dažniausiai yra išblėsę. Geras matematikos egzaminas turėtų patikrinti, kiek matematikos pavyko suprasti, tačiau šiuo požiūriu VBE būtų galima daug kur kritikuoti. Atidžiau išmėsinėjus įvairius VBE klausimus paaiškėtų, kad nemaža jų dalis tikrina ne matematikos supratimą, o gebėjimą įsistatyti įvairius kintamuosius į formules, taikyti taisykles ir atskirti, kur kurių formulių prireiks. Tačiau pačių formulių ir taisyklių gavimo supratimas nėra būtinas. Tiesa, kuo didesnis supratimas, tuo didesnė nuovoka, kurios konkrečiai formulės ar taisyklės kur konkrečiai prireikia.

Ruošimosi taktika sprendžiant kiek įmanoma daugiau uždavinių turi didelį trūkumą, nes laikas, skirtas atrasti ir išmąstyti įvairias idėjas, prisidedančias prie matematikos supratimo gilinimo, jau išseko. Todėl mano manymu būtų daug protingiau tolimesnį laiką investuoti nuodugniam aiškinimuisi, kokių formulių ir taisyklių egzaminui reikia bei koks jų svoris (taškais)

Mano pasiūlymas būtų pabandyti kiekvienų metų egzaminą apytiksliai susiskirstyti į tam tikras temų kategorijas. Tuomet pabandyti įvertinti, kiek maždaug procentų taškų iš kurios temų kategorijos egzamine vidutiniškai duoda ir kiek iš tų procentų tu esi pajėgus surinkti. Pabandyk pradėti mokytis tas temas, iš kurių daugiausiai taškų prarandi: sukaupk vienoje vietoje visus uždavinius, kurie yra iš tam tikros tau sunkos temos, arba pasinaudok egzaminų knygutėmis, kuriose tokie uždavinių sąrašai jau pateikti. Tada pabandyk perorientuoti mokymąsi iš sėdėjimo, galvojimo ir nesugalvojimo, kaip daryti, režimo į nuoseklų kokio nors mokymosi šaltinio nagrinėjimą. Pagrindinė tokio mokymosi idėja - išsiaiškini tam tikrą temą iki galo ir esi garantuotas, kad pagal praėjusių metų statistiką gautum tam tikru taškų kiekiu daugiau. Tie šaltiniai gali būti įvairūs:

Klasikiniai Matematika Tau vadovėliai
Video, skirti ruoštis egzaminui
Khan Academy kursai
Greitas mokyklinio kurso pakartojimas studentams (anglų k.) (Content -> Extras)

Aišku, jeigu kyla per didelė baimė, kad laiko nepakaks net jei stengsiesi, tada galbūt jos apmažės nusisamdžius korepetitorių arba palaikant komunikavimą dėl uždavinių šiame forume. Gali taip pat užsivesti sąsiuvinį, į kurį kiekvienai nagrinėjamai temai užrašomos taisyklės, kuriomis nors kartą prireikė remtis egzamino uždaviniuose.

pakeista prieš 6 m

Labas, mes taipogi rašėme matematikos bandomąjį, surinkau 53/62 taškų. Prieš bandomąjį mėnesį atgal pradėjau spręsti ir analizuoti visus buvusių metų valstybinius egzaminus ir gan gerai pasiruošiau šiam bandomąjam, aišku nesu tikras kaip susiklostys reikalai šių metų egzamino metu, nes žinau, jog jis bus gerokai sunkesnis nei 2017m. Nenukrypstant nuo temos - mano patarimas tiesiog giliai pasinerti į buvusius VBE ir juos nuodugniai analizuoti. Prieš tikrindamasis rezultatus, kurie yra NEC puslapyje, išsispręsk visas įmanomas užduotis ir žiūrėk, kur turi spragų. Na, toks jau buvo mano pasirinkimas ruošiantis egzaminui. Visiems moksleiviams tinka vis skirtingi mokymosi būdai, tad nenusimink jei ir šie patarimai neatneš naudos, bet pabandyti visgi verta.

Ačiū už patarimus. Meginu spręsti įvairias užduotys, kurias duoda mokytoja ir panašiai... Būtent šiuo metu esu tiek susinervines, jog... Svarbu, jog neprarasčiau sveiko proto, nes dabar pradedu suprasti realiai kiek matematikoje nesu stiprus.

Magahaka, rašyk jei tik kas neaišku, pagelbėsim :)

Kaži ar dar sulauksiu atsakymų, bet neradau kaip sukurti naujos temos. Štai kas mane domina: ar gali kas nors vienaip ar kitaip išvardinti ką būtina mokėti atmintinai matematikos egzaminui? Aišku, ten yra 2 lapai formulių, bet jų akivaizdžiai per mažai. Mokėti visas geometrines savybes, algebrines įvairiausių pertvarkymų formules ir pan. irgi įprastų gebėjimų žmogui iš esmės yra nerealu arba reik kalti nuo mokymosi pradžios - tai jau apie pirmūnus kalba. Bet jei "atsipeikėjus" per vėlai, ar galėtumėte pasidalinti, ką tikrai būtina iškalti?

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »