eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Šachmatų turnyre sužaistų partijų skaičius


1. Šachmatų turnyre kiekvienas iš 7 vyrų susitinka su kiekviena iš 7 moterų ir po to tie 7 vyrai susitinka vienas su kitu, o minėtos 7 moterys taip pat dar susitinka viena su kita. Jei visi susitinka po 1 kartą, tai kiek partijų bus sužaista iš viso? Atsakymas: 91 partija.

Nelabai suprantu kaip čia gaunasi tas 91? Būtų gerai jei kas nors galėtų paaiškinti, ačiū.

O ką tu gauni, kaip skaičiuoji?

Na tai aš tiesiog labai paprastai galvoju, kad jei kiekvienas iš 7 vyrų susitinka su kiekviena iš 7 moterų, tai gaunasi 14 partijų, po to vyras su vyru tai dar 14 ir tada vėl 14. Jaučiu, kad kažką aš čia praleidžiu arba kažko iki galo logiškai neišmąstau, bet nežinau ko.

RokasR, tikiuosi tu ne dvyliktokas ir dar turėsi laiko pasimokyti, jei ruošiesi laikyti egzaminą, nes matau, kad ne kas su matematika tau.
Manau aštuntokas atsakytų, jog 7 žmonių grupė su kita 7 žmonių grupe gali sudaryti [tex]7\cdot 7=49[/tex] poras.
Jei sudaromos poros iš vienos grupės 7 asmenų, tai pirmą narį parinkti yra 7 galimybės, antrą - 6, o kadangi tvarka nesvarbi, tai skaičių 7 ir 6 sandaugą padalijame iš 2 ir gauname tokių porų sudarymo skaičių.

Deja, bet aš dvyliktokas :D Tiesiog paprasčiausiai tie loginiai uždaviniai man niekad "neprilipo" ir paprasčiausiai aš nesugebėdavau jų logiškai išspręsti ir šiaip 11-12 klasėj ar net dar ankščiau tokių uždavinių visai nebuvo. Būtent matematikoje man kartais trūksta to loginio mąstymo.

pakeista prieš 5 m

Man įdomu, kurie čia uždaviniai priklauso loginių uždavinių kategorijai, o kurie ne. Čia paprasčiausi kombinatorikos uždaviniai, su kuriais susipažįsta man rods net septintokai ir apie tai dar tikrai yra kalbama dešimtoje klasėje ir 11 ar 12. Paprasčiausiai neskyrei laiko tam išmokti ir dabar turi spragų.

Greičiausiai, kad taip ir yra, turiu spragų šioje vietoje, nesiginčysiu.

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »