eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Tekstinis uždavinys. Rasti kamuoliukų skaičių


Dėžutėje yra tiktai balti ir geltoni teniso kamuoliukai iš viso jų yra daugiau negu 14. Jei balty teniso kamuoliukų skaičių padidintume du kartus, o geltonų teniso kamuoli skaičių 18 vienetų, tai geltonų kamuoliukų būtų daugiau. Jei geltonų kamuoliukų skaičių padvigubintume, o baltų kamuoliukų skaičiaus nekeistume, tai baltų kamuoli vis tiek būtų daugiau. Kiek dėžėje yra baltų ir kiek geltonų kamuoliukų? Neaišku, kaip sprėsti, nu 3 nežinomieji, susirašau viską, o toliau kaip?

pakeista prieš 7 m

Na aš matau tik du nežinomuosius, bent jau iki tokios lygčių sistemos, manau, priėjai:
[tex]\begin{cases} b+g>14 \\ 2g<b \\ 2b<g+18 \end{cases}[/tex] [tex]\Rightarrow b=11, g=5[/tex]

Dėkui

O kaip tą nelygybių sistemą išsprėst?

Galiu pasakyti tiek, kad mokykliniame matenatikos kurse nemokinama spręsti nelygybes su dviem nežinomaisiais, tad aš manau, kad geriausia būtų spręsti jas grafiškai, o ne algebriškai.

Pirmą nelygybę pasirašyk kaip lygtį, t.y. [tex]g=14-b[/tex] (į sprendinius  taškai ant šios tiesės neįeina, nes griežta nelygybė), nusibrėžk tiesę ir viską užspalvink, kur [tex]g>14-b[/tex]. Taip analogiškai atlikęs su kitomis dviejomis nelygybėmis, gausi panašų eskizą kaip 1 pav.

Sprendiniai gausis visa ta tamsiausia sritis, o kadangi [tex]b,g\in N[/tex], tai tinka tik vienintelis sprendinys: [tex](b;g)=(11;5)[/tex].

http://i.imgur.com/VNLHSl1.png
1 pav. (Ox ašis vaizduoja baltų kamuoliukų skaičių, o Oy ašis geltonų kamuoliukų skaičių.)

pakeista prieš 7 m

Dėkui

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »