eMatematikas Forumas VBE užduotys Testai

Forumas

Apie uždavinį, kur paminėtas metas,,kai man buvo tiek metų, kiek Jums dabar"

Švietimas Peržiūrų sk. [400]

LOVELOVELOVE kitoje temoje įkėlė ir kažkodėl pašalino tokį uždavinį:

Man dabar dvigubai daugiau metų nei Jums buvo tada, kai man buvo tiek metų, kiek Jums dabar. Mums abiems kartu 35 metai.

Uždavinys įdomus, todėl nutariau jį paspręsti ir pridėti papildomų pastabų. Sprendimas bus komentaruose.

pakeista prieš 2 m

Tegu man $x$ metų, o Jums $y$ metų. ,,Kai man buvo tiek metų, kiek Jums dabar" yra nestandartinė formuluotė. Joje pasakyta, kad aš esu vyresnis už Jus ir kad kalbama apie laikotarpį, vykusį prieš mūsų amžių skirtumą $x-y$. Tuo laikotarpiu Jums buvo $y - (x-y)$ metų. Tai du kartus mažiau už dabartinį mano amžių $x$. Sudaręs ir išsprendęs lygčių sistemą (o jei dar nebaigiau aštuonių klasių, tik vieną lygtį), gaunu atsakymą 20 metų ir 15 metų.

Papildoma pastaba. Nestandartinių formuluočių trūkumas mokykliniuose vadovėliuose labai sumažina mūsų moksleivių galimybes spręsti tokius uždavinius. Neseniai pasirodė Ievos Kilienės ir Rimo Norvaišos bendras darbas, kuriame buvo tiriami visi uždaviniai, esantys trijuose skirtinguose pirmos klasės vadovėliuose. Buvo nustatyta, kad iš 20 pasiūlytų būdų suformuluoti sąlygą, kurioje pasitaiko sudėtis arba atimtis, vadovėliuose naudojami tik 4 būdai, o kiti būdai beveik nepasitaikė.

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »