Aštuntos klasės NMPP testo (2 srautas) uždavinys. Ką manote?
Sokolovas (+1050)
Sveiki! Mane domina jūsų nuomonė dėl vieno uždavinio, skirto aštuntokams per NMPP (š.m.vasario 27d.). Pateikiu tekstą pažodžiui, nieko nekeisdamas. Kai Andriaus klasės berniukai išsirikiuoja pagal ūgį, tai Andrius stovi pačiame eilės viduryje, o žemesni už jį Balys ir Darius - atitinkamai 7-oje ir 10-oje vietoje. Kiek berniukų Andriaus klasėje?
Kostioks (+23)
11, labai suktas uždavinys kaip aštuntokams, aš sprendžiau tokiu būdu: _ _ _ _ A _ B _ _ D 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 (hmm šiuo atveju A nestovi viduryje, tai reikia pailgint pradžią) _ _ _ _ _ A B _ _ D (Vis dar ne, tai tada pridėt gale mokinį) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
_ _ _ _ _ A B _ _ D _ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Labai abejoju, ar būdamas aštuntokas(dbr esu dvyliktokas) būčiau išsamprotavęs, o, be to, toli gražu kad pamokose būtume sprendę ką panašaus.
Sokolovas (+1050)
Dėkui. Uždavinį išspręst įmanoma. Tačiau...Ar nereikėjo uždavinio sąlygoj parašyti, jog berniukai sustojo būtent ūgio MAŽĖJIMO tvarka, t.y. kad numeracija (7-as, 10-as) vykdoma ūgio MAŽĖJIMO (o ne didėjimo) tvarka. Kodėl mokiniai turi patys atspėt tokius dalykus? Na, o jeigu numeruojama ūgio mažėjimo tvarka (aš, kai pradėjau spręst, irgi šito nežinojau), tai sprendimas toks: Berniukai išsirikiavo ūgio mažėjimo tvarka. Tegu yra n už Andrių aukštesnių berniukų, ir n už jį žemesnių. Tada turi būti teisingos nelygybės [tex]2n + 1\geq 10[/tex] [tex]n+1< 7[/tex] Vienintėlis natūralusis n, tenkinantis abi nelygybes, yra n=5. Todėl berniukų skaičius [tex]2n+1 = 11.[/tex]
Kostioks (+23)
Bet taigi rašo, kad ŽEMESNI už jį Balys ir Darius, nemanau, kad tas pakišo koją, o labiau pačių nelygybių išradimas, nes perskaičius sąlygą tikrai nekilo pirma mintis sudaryt nelygybę, o kažkaip pasivaizduot ir bandyt išnarpliot atsakymą, o kitiems turbūt nesigavo iš pirmo karto, tai bet ką šovė, nes tikriausiai trūko laiko, ypač kai toks užd prie paskutiniųjų.
Sokolovas (+1050)
Aš ne apie tai. Spręsti gali kaip tik nori, tik reikia turėt, ką spręst. Pavyzdžiui, aš iš pradžių pamaniau, kad numeruojama didėjimo tvarka. Būtent a, b, c,..., 7, x, y, 10, ... Tada sprendinių (atsakymo variantų) be galo daug. Tiktų bet koks nelyginis skaičius, ne mažesnis už 21. Kur uždavinio sąlygoj atmetamas šis variantas?
Vitalijus (+1932)
Sveiki. Ta pati mintis. Yra dvi situacijos. Uždavinio kūrėjai nenumatė, kad yra dvi sustatymo pozicijos. Reikėjo kažkaip tai paminėti. Bet žinot, turbūt uždavinių nekokybė jau neturėtų stebinti, matant kas vyksta švietimo pasaulyje, ypač pastaruoju metu :)