eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Bendra varza


https://www.ematematikas.lt/upload/uploads/10000/8000/18353/thumb/p16ad44r4vv1s18cc1uhu5qf1jhe1.jpg      Kas gali paaiskinti kaip reikia tokiu atveju skaiciuoti bendra varza? , atsakymas 8R/15 , nes nesuprantu , koki cia laidininku buda taikyti , aciu :)

Taikyk Kirchofo, tep sakant, gamtos dėsnius. Gal yra gudresnis būdas šitam uždaviniui, nežinau...
Padalink paveikslėlį pusiau (vertikaliu brūkšniu per vidurinyjį tašką). Tada turėtum save įtikinti, kad:

1) srovės stiprumas vertikaliame laidininke kairėje yra tokio pat didumo kaip ir srovės stiprumas dešiniajame vertikaliame laidininke. [pavadinkim I1, tarkim kad kairiajame teka į viršų, dešiniajame - žemyn].
2) srovės stiprumas apatiniame įstrižame kairiajame laidininke yra tokio pat didumo kaip ir dešiniajame [I2, kryptis į dešinė abiejų]
3) srovės stiprumas viršutiniame įstrižame kairiajame laidininke yra tokio pat didumo kaip ir dešiniajame [I3, kryptis į dešinė abiejų]

Apatiniame horizontaliame laidininke tekančią srovę jei pavadintum I4 (į dešinę), o viršutiniame I5 (į dešinę), tai pagal Kirchovo taisykles galėtai prisirašyti daug lygčių siejančių sroves (I1, I2...) su:

i) varžomis R
ii) bendra varža r
iii) bendru srovės stiprumu (I)

Jei bent iš vienos iš jų pamatytai, kad radės vieną nežinomą srovę (ar tai I2, ar I4...), galėtum rasti ieškomą bendrą varžą, tada atsirenki dar keturias tiesiškai nepriklausomas lygtis. Taip viso turėsi penkias lygtis su penkiais nežinomaisiais. Šitą lygčių sistemą lengvai suprastinsi iki trijų lygčių sistemos, kurią savo ruožtu lengvai suprastinsi iki dviejų ir galiausiai rasi nusižiūrėtą srovės stirpumą, kurį įstatęs į nusižiūrėtą lygtį gausi bendrą varžą.
Kadangi pranešimas gavosi panašus į receptą iš "Močiutės receptų knygos", tai ir pabaigsiu atitinkamai:
Nepamiršk dar įdėti žiupsnelį krapų, viską gerai išplakti ir kepti ne daugiau kaip 10 minučių.
;]

pakeista prieš 12 m

aciu , kad tiek daug vargai ,bet nesupratau :( gal suprasciau jei breziniais paaiskintu kas nors

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »