eMatematikas Prisijunk Forumas VBE užduotys ONLINE testai

Ekonominis uždavinys su akcijomis


Verslininkas nusipirko akcijų ir po metų, pardavęs jas už nominalią kainą, gavo 11500 litų pelno. Kiek akcijų buvo parduota, jei pelnas sudarė 15% akcijų vertės ir buvo lygus 150 litų?

Ar tik man vienam neaiški sąlyga? Ar čia vienos akcijos vertės, ar visų? Atrodo, jog paprasčiausiai reikia padalinti pelną iš tai, kokia dalis buvo akcijos pelno (150 litų už vieną su sąlyga, jog tai vienos akcijos pelnas). Tada išeina, kad 11500÷150 ≈ 76 ir dvi trečiosios (akcijos gali būti prekiaujamos dalimis, tiesa?) Tačiau atrodo, jog sprendimas gana paprastas, todėl ir kyla abejonės. Galbūt galite paaiškinti kaip jūs tokį uždavinį supratote, ir kaip spręstumėte?

Ir dar vienas:

Kiek verslininkas turi mokėti palūkanų, jei jam paskolinama 3000 Lt su 40% paprastųjų palūkanų 5 mėnesiams?

Ar 40% palūkanų šiuo atveju yra 5 mėnesiams, ar čia yra kaip metinės 40% palūkanos? Nes paprasčiausiai galvoju, jog reikia rasti kiek tas būtų 40% nuo 3000 Lt, kas yra 1200 Lt, tačiau čia su sąlyga, jog tos 40% yra tik 5 mėnesiams. Kaip jūs suprantate šį uždavinį?

pakeista prieš 5 m

2. Paprastosios palūkanos - čia metinės nuo pradinės sumos. Jose palūkanos, nuo sukauptų palūkanų  (pvz. už 1 mėn.) nesiskaičiuojamos.

1. O gal jis gavo "11500 litų pajamų". Tokiu atveju visi sąlygos skaičiai turėtų prasmę.

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »