eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Galit man paaiškint vario elektronų konfiguracija?


Sveiki, man reikia Cu elektronų schemą nubraižyt kaip čia pavaizduota ties 2:40 http://www.youtube.com/watch?v=GiF61wUYu8M
ir aš nesuprantu ar [tex]3d^{5}[/tex] turi būt 2 poros [tex]e^{-}[/tex] ir 1 atskirai ar visi 5 [tex]e^{-}[/tex] atskirai?

Na, varis pilnai užpildo 3d polygmenį iki [tex]3d^{10}[/tex]. O atsakant į tavo klausimą dėl orbitalių pildymo elektronais, tai yra kelios taisyklės, kurias privalėtum žinoti. Tavo atveju tai būtų Hundo taisyklė.

Ji teigia, kad pildant p, d, f (ir g) polygmenius, orbitalės užpildomos tik po vieną elektroną, kol yra visiškai tuščių orbitalių - tai reiškia, kad esant [tex]3d^{5}[/tex] konfigūracijai, visi 5 elektronai bus atskirose orbitalėse su vienodu sukiniu (spinu).

Kodėl taip yra? Na, kvantinės fizikos nesimokiau, tad pamėginsiu apibrėžti taip, kaip, mano galva, yra.

Kalbant apie elektronus (ir kitas elementariąsias daleles) sukinys yra materijos savybė, apibrėžiama maždaug taip (nors realiai taip nėra):

Žinoma, kad besisukantis krūvis aplink save sukuria magnetinį lauką. Sukinys "į viršų" ir "į apačią" reiškia, kad elektronai (šiuo atveju) gali sukurti priešingų krypčių magnetinius laukus, kurie vienas kitą traukia. Bet tada kyla klausimas, tai kodėl iš pradžių pildomos skirtingos orbitalės po vieną elektroną, o ne viena orbitalė užpildoma pilnai? Juk skirtingi sukiniai vienas kita traukia (bendra sistemos energija atrodo mažesnė)...

Na, elektrono krūvis yra neigiamas. O kaip žinom, vienodi krūviai vienas kita stumia, dėl ko atsiranda papildomos energijos sistemoje. Taigi, manau, kad šis balansas tarp elektronų tarpusavio stūmos ir elektronų užimamos orbitalės polygmenyse (vietos atome) kažkiek nulemia visą konfigūracijos pildymo principą.

Galų gale, visos sistemos siekia, kad būtų kuo stabilesnės - turėtų kuo mažiau energijos.

P.S. Pilnai nesiremk mano paaiškinimu, klaidų taipogi gali būti. Kadangi čia susiduri su 12-os klasės chemijos kursu, užtektų pasiskaitinėti apie elektronų išsidėstymo atome principus ir taisykles (kurių bendrai užtektų 4-ių) ir tiesiog jomis "tikėti". Na, o jei nori perprasti šiuos principus - internetas platus, platus :D

Sveiki, turiu klausimą. Man reikia parašyti daleles, kurios turi šią elektronų konfigūraciją: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4p6. Tai yra kriptonas, bet mano klausimas , ar gali tokią konfigūraciją turėt ir pvz. jonai: Br-, Se2- ar Rb+?

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »