eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Improvizacija besiruošiant 2021/2022 mokslo metams. Siaubaraštukai apie vidurkius


Į klasę įžengė matematikos mokytojas.

- Sveiki visi! Aš esu jūsų naujas mokytojas. Būsiu tiesmukas, esu truputį kuoktelėjęs, ypač, kai užsivedu pasakoti apie įspūdžius bendraujant su matematika. Tad neišsigąskite ir napabėkite iš mano pamokos, o pašaukite: ,,Mokytojau, sugrįžkit!" ir viską mes išmoksim. Vienas ir svarbiausias dalykas, kurį jums tikrai nusibos girdėti, yra, kad be kruopštaus darbo nieko matematikoj nemokėsit! Ir būsit baudžiami! Už neatliktus namų darbus išvesiu geometrinį vidurkį trimestre. O jei sau papildomų namų darbų sugalvosit, tai gal ir kvadratinį išvesiu. Žinokit matematika labai įnoringa, jai nusibosta vis tos pačios kalbos apie aritmetinius vidurkius, kaip kituose moksluose.

- Mokytojau ... sugrįžkit!

- Mhm, gerai. Tai užsirašykit į sąsiuvinius dabar. Namų darbas. Susirasti internete, kaip skaičiuojamas geometrinis vidurkis, aritmetinis vidurkis, kvadratinis vidurkis ir užsirašyti bent po vieną pavyzdį pas save sąsiuviny. Kas nepadarys, tam išvesiu geometrinį vidurkį. Supratot?

- ...

- Ko taip išsigandot? Be darbo nieko nebus! Kas nedirbs, tam ir vidurkis mažesnis už aritmetinį, gaus trimestro gale geometrinį, o kas dirbs dvigubai, tai tas šaunuolis ir kvadratinį gaus, tą, kur didesnis už aritmetinį.

- Galit paaiškint, mokytojau, nieko nesuprantam!

- Viską jūs suprantat! Kas gauna dešimt ir du kuolus, tam aritmetinis vidurkis išeina keturi. Skaičiuotuvus turit, patikrint galit. Geometrinis vidurkis - mažiau, kvadratinis - daugiau. Namie išsiaiškinsit, kaip tuos vidurkius skaičiuot likusius. O kas sugebės pateikti tokį pavyzdį, kad visi trys vidurkiai be kablelio gautųsi ir vienas už kitą didesnis, tai tam išvesiu 10 iš karto trimestre.

pakeista prieš 2 m

Jei kas dar užsukate dar į tokias temas, lai tebūna pateikti tie įdomūs pažymiai. Tai būtų 1, 3, 3 ir 9:

* Geometrinis vidurkis: $\displaystyle \sqrt[4]{1 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 9} = 3$
* Aritmetinis vidurkis: $\displaystyle \frac{1+3+3+9}{4}=4$
* Kvadratinis vidurkis: $\displaystyle \sqrt{\frac{1^2+3^2+3^2+9^2}{4}}=5$

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »