eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Matematikos dėstymas susijęs su milžiniška atsakomybe


Kas yra matematikos dėstymas? Kada jis vyksta? Ar tik tada, kai yra mokytojas ir mokinys, dėstytojas ir studentas, auditorija su lenta, arba (kaip bebūtų graudu) ją keičiančiu kompiuteriniu ekranu ?
Nieko panašaus ! Tai-tik dalis dėstymo.
MATEMATIKĄ DĖSTO KIEKVIENAS, VIEŠAI KALBANTIS APIE ŠIO DALYKO TEIGINIUS, UŽDAVINIUS, PROBLEMAS. Ir todėl kiekvienas klaidingas teiginys, kiekviena netiksli (arba tik dėstančiam asmeniui suprantama) formuluotė prilygsta griovimui to, kas turi būt ilgai, stropiai, jautriai kuriama.
MES ESAME ATSAKINGI UŽ TUOS, KĄ MOKOME!
Štai jau ne pirmą dešimtmetį vaikšto trafaretu (ir net literatūriniu štampu) tapęs posakis-"minusas ir minusas duoda pliusą", Rezultate (matė kiekvienas, turėjęs reikalų su silpnais mokiniais) (-3- 6= 9, "juk mums taip aiškino! minus ir minus bus plius"). Kas kaltas? Ar tik mokinys? Atleiskite, bet mokinys girdi bei mokosi ausimis ! Ir jis neskaito mokytojo minčių poteksčių ! Todėl šiuo atveju kaltas mokytojas diversantas.
MOKINYS GIRDI, KLAUSO BEI MOKOSI AUSIMIS.
Ir todėl nuostatos, taisyklės, teiginiai, taip pat ir uždavinių sąlygos turi būti formuluojamos matematiškai taisyklingai, bet kartu ir suprantama, aiškia kalba.
"Trupmeną galima prastinti, jei yra daugyba". Žinote, aš netikiu, kad mokiniai patys sugalvojo šį barbarizmą, kuris "moko" klaidingai prastinti trupmenas su kintamaisiais.
O netolimoj ateity...
Atsiras daugybė studentų, kurie MATRICAS SUDĖS SU SKAIČIAIS. Pavyzdžiui,
A+ 2, 3B- 4. Ir mes išgirsime- taip mus mokė Karolis ! Nes būtent profesionalas Karolis savo pamokoje "Polinominės lygtys" devintame uždavinyje mokė sudėt (atimt) matricą ir...skaičių !
Taip, Karolis puikus matematikas. Tačiau
MATEMATIKOS DĖSTYMAS SUSIJĘS SU MILŽINIŠKA ATSAKOMYBE.
O dėsto kiekvienas, viešai paliesdamas ar gvildendamas matematines temas.
NET JEI KAS NORS RAŠO ANT TVOROS FORMULĘ-ir jis tą akimirką dėsto matematiką ! Ir jam tenka atsakomybė.
Iki šiol Karolis nepataisė temos "Polinominės lygtys" devinto uždavinio...
Beje, tai...nėra visiškas juokelis. Praėjusią vasarą ėjau viena Vilniaus senamiesčio gatve, ir ant tokios baltos mūrinės tvoros išvydau: f(x) reikia tart "ef nuo x".
Aišku, negražu rašyt ant tvorų, bet tada jau buvo "post faktum". Tačiau tada aš pamaniau- tiesą žmogus paskelbė ! Gal kas perskaitys, ir niekada nesakys "ef iks", o sakys taisyklingai-"ef nuo iks".
VIEŠUMAS- NE TEISĖ. O MILŽINIŠKA ATSAKOMYBĖ.
Atsakome už tuos, kas mus girdi, skaito, klauso. Už tuos, kas mokosi iš mūsų.

pakeista prieš 6 m

Gerb. Karoli, ar ne paprasčiau uždavinio sąlygą ištaisyti ? Juk nieko asmeniško. Bet matematikoj kompromisų būt negali. Klaida-ji ir Afrikoj klaida :)

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »