eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Nurodykite alfa, beta, gama spinduliuotės


Nurodykite [tex]\alpha , \beta , \gamma[/tex] spinduliuotės, patekusios į magnetinį lauką, sklydimo kryptį. Magnetinio lauko jėgų linijos statmenos brėžinio plokštumai(jos pažymėtos simboliais +)
https://www.ematematikas.lt/upload/uploads/40000/8000/48062/thumb/p18dv531hb1aj6b6t1uk31i21nkk1.png
tai spėju [tex]\gamma[/tex] spinduliai iš Radžio sklis tiesiaeigiai, nes tai trumpos elektromagnetinės bangos, bet nežinau, kas turit minčių kokios tų spinduliuočių sklidimo trajektorijos veikiant magnetiniam laukui ?

pakeista prieš 10 m

[tex]\alpha[/tex] užlinks stipriai į vieną pusę, o [tex]\beta[/tex] užlinks nestipriai į kitą pusę, t.y. vienos pagal, kitos prieš laikrodžio rodyklę. Tik va kurios į kurią pusę...
Sąlygos formuluotė "statmenos brėžinio plokštumai" yra dviprasmiška, nes prie magnetinio lauko žymėjimas "+"  man nežinomas (paprastai žymi S ir N) todėl man neaišku ar jos eina į stebėtoją, ar nuo jo.
Jei reikėtų nustatyti magnetinio lauko linijų kryptį pagal el. srovės kryptį, tai čia paprasčiau - taikome "dešinės rankos taisyklę" (kai mokiausi taip jos pavadinimą suformulavo) - jei srovė teka link stebėtojo (link į stebėtoją nukreipto nykščio, atlenkto statmenai kitiem pirštams, galo), tai magnetinės linijos sukasi prieš laikrodžio rodyklės kryptį (kitų pirštų kryptimi).
Jei magnetines linijas (kitus pirštus) nukreipsime į save, tai el. srovė tekėtų prieš laikrodžio rodyklės kryptį (link nykščio galo kitų pirštų atžvilgiu).
Kadangi [tex]\alpha[/tex] yra teigiama dalelė - ji judės el. srovės krytimi (taip jau susitarta, jog srovė teka iš + į -, nors realiai elektronai neigiamos dalelės juda priešinga kryptimi), o [tex]\beta[/tex] yra neigiama dalelė (ne kas kita kaip elektronas), jis judės prieš el. srovės kryptį.
Tai jei nepadariau klaidos žiūrėdamas į savo dešinę ranką ir laikysime, kad magnetinės linijos sąlygoje juda link stebėjo, tada [tex]\alpha[/tex] užlinks prieš laikrodžio rodyklės kryptį, o [tex]\beta[/tex] pagal laikrodžio rodyklės krypt, kažkaip maždaug kaip nupiešiau.
https://www.ematematikas.lt/upload/uploads/40000/8000/48064/thumb/p18dv8okjh1eot190f1kv1knmaah1.gif

Nusprendžiau dirstelėti į knygas, tai namuose esamose neradau ko reikia, bet va internete iš kažkokio ŽU Fizikos I dalies radau tokį parašymą. Jei teisingai supratau, tai ir savuoju būdu surašęs pataikiau.
https://www.ematematikas.lt/upload/uploads/40000/8000/48065/thumb/p18dvah0gib501bsqpal1r8rh071.gif

o, didelis ačiū už išsamų ats :) aš neįžvelgiau sąlygoje dviprasmiškumo, nes + rodo srovės kryptį nuo stebėtojo (o taškas . į stebėtoją. Gal čia naujas sutartinis žymėjimas, kurio nebuvo tavo mokymosi metais) , o magnetinės linijos pagal dešiniosios rankos taisyklę - taip, eis pagal laikrodžio rodyklę

pakeista prieš 10 m

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »