eMatematikas Prisijunk Forumas Egzaminų užduotys ONLINE testai

Racionalieji skaičiai


Gal kam nors kada nors kilo klausimas kodėl racionalieji skaičiai taip vadinami? Kas juose yra logiško ir protingo (taip suprantame žodžio racionalus prasmę)? Pasirodo, kad greičiausiai čia bus nevisiškai teisingas žodžio sulietuvinimas - skaičiai, kuriuos galima išreikšti trupmena yra skaitiklio ir vardiklio santykis - ratio - taigi ratio --> rational numbers, todėl ar neturėtų būti racionalūs skaičiai iš tikrųjų vadinami santykiniais skaičiais, taip geriau išreiškiant tikrąją jų reikšmę? Ką forumo dalyviai šiuo klausimu galvojat?

Niekad net nebūčiau pagalvojąs apie tai. Bet juk racionalieji nėra begaliniai. Juos galima kuo tiksliausiais išreikšti, todėl nematau priežasties, kodėl jie negalėtų būti vadinami racionaliais. Bet taip pat nemanyčiau, kad klaidinga juos vadinti santykiniais :). Pats pastebėjai šį dalyką, ar kur skaitei ?

1/3=0.333333333333333333333333
kur galas? :D

1/3 Tiek tau ir užtenka. O iracionaliųjų skaičių jokia trupmena neužrašysi, dėl to ir sakau, kad 1/3 vis kažkiek racionalesnis, negu "pi" ir t.t.

kodel neparašysi, šaknis iš 2 [tex]\sqrt{2}[/tex] arba π ir viskas :D

pakeista prieš 12 m

CidoNiekad net nebūčiau pagalvojąs apie tai. Bet juk racionalieji nėra begaliniai. Juos galima kuo tiksliausiais išreikšti, todėl nematau priežasties, kodėl jie negalėtų būti vadinami racionaliais. Bet taip pat nemanyčiau, kad klaidinga juos vadinti santykiniais :). Pats pastebėjai šį dalyką, ar kur skaitei ?

Skaičiau.. Racionaliaisiais aišku gali būti ir yra vadinami - susitarimo reikalas, kaip pvz. skaičiai lygūs savo daliklių, išskyrus patį skaičių, sumai vadinami tobulaisiais. Bet kaip matome pagal apibrėžimus iš žodyno, rational anglų kalboje turi dvi reiškmes - viena susijusi su "paremtas protu", kita - nuo žodžio santykis - ratio. Lietuvių kalboje yra tik viena žodžio racionalus prasmė, todėl, turint omenyje, kad rational numbers kilę iš ratio - dviejų skaičių trupmenoje santykis, racionalieji skaičiai taip pavadinti nevisiškai teisingai.
Nemanau, kad čia labai svarbus dalykas, aš tik norėjau atkreipti dėmesį į šį įdomų faktą, kurį man atrodo verta žinoti.

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »