Sveiki. Gal galetumet padet su vienu uzdavinuku? Skamba taip:
Is 32 kortu traukiamos 4. Kokia bus tikimybe , kad bus istrauktas tuzas?
Sokolovas (+1054)
Yra keturi tūzai, ir 28 kitos kortos. Tikimybė ištraukti tūzą ( ir tris kitas kortas) P(A) = C(4,1)C(28, 3) / C(32, 4) = 13104/ 35960. Čia C(n, m(- derinių iš n po m skaičius, t.y. C(n, m) =n! / m!(n-m)!
Tomas (+4567)
Įvykis A- "tarp keturių ištrauktų kortų yra tūzas" Kaip suprantu šis įvykis yra tapatus įvykiui: A- "tarp keturių ištrauktų kortų yra bent vienas tūzas" Jei mano logika teisinga, tada patogu skaičiuoti priešingą šiam įvykį: B-"tarp keturių kortų nėra nė vieno tūzo" Tada šiam įvykiui viso baigčių: Viso traukiant 4 kortas galima gauti tiek skirtingų kombinacijų (eilės tvarka nesvarbi): C(32,4) = (32*31*30*29)/(4*3*2*1) Palankių baigčių (kortų kaladėje yra 4 tūzai): C(28,4)=(28*27*26*25)/(4*3*2*1)
Tada mūsų ieškoma įvykio tikimybė: P(A) = 1 - P(B) = 1 - 4095/7192 = 3097/7192
Tomas (+4567)
Aš skaičiavau remdamasis logika, jog galima ištraukti ir daugiau nei vieną tūzą, Sokolovas, jog tik vieną. Kuris teisingas čia pačiam spręsti, aš tai kitaip sąlyga supratau :)
Ernestas117 (+2)
Dekui uz pagalba! :)
Sokolovas (+1054)
Tomui: Tai uždavinio sąlygos bėda, kad mes turime spėlioti. Turi būt aiškiai pasakyta- "TIK VIENAS", ar "BENT VIENAS". Deja, daugybė autorių tai ignoruoja. Daugybėj knygų žodis "BENT VIENAS" pateikiamas, o žodis "TIK VIENAS" yra ignoruojamas. Tai labai blogai. Tokius autorius reikėtų įvertinti neigiamiausiu pažymiu. Šiuo konkrečiu atveju vadovavausi karčia patirtim, nes žinau, kad jiems "tūzas" yra TIK VIENAS tūzas. Bet, kartoju, tai ne mūsų, o uždavinio sąlygos bėda.