Tikimybinis uždavinys (noriu pasitikrinti ar gerai sprendžiu)
Tomas (+4567)
Pakliuvo toks uždavinys: "Prietaisą sudaro du nepriklausomai veikiantys mazgai. Pirmojo gedimo tikimybė 0,2, antrojo - 0,1. Prietaisas sugedo. Kokia tikimybė, kad sugedo vienas mazgas?
Bandžiau spręsti taikydamas Bejeso teoremą, gavau 13/14. Ar gerai sprendžiau?
Sokolovas (+1054)
Tikrai taip. Uždavinį galima ir taip spręsti: Pagal priklausomų įvykių sandaugos (sankirtos) savybę: P(H∩A) = P(A) P(H/A). (1) Čia P(H/A) yra sąlyginė tikimybė, t.y. tikimybė, jog įvykis H įvyks, jei įvykis A jau yra įvykęs. Pas mus: Įvykis A- prietaisas sugedo, įvykis H- sugedo tik vienas mazgas. Reikia rasti įvykio H tikimybė, žinant, jog įvyko įvykis A (t.y. jog prietaisas sugedo). Kadangi įvykis H yra įvykio A dalis ( t.y. įvykus H, įvyksta ir A), t.y. H⊂A, tai P(H∩A)= P(H) = 0,2 * 0,9 + 0,1*0,8 = 0,26. Prietaiso gedimo tikimybė ( t.y. tikimybė, kad suges BENT VIENAS MAZGAS, lygi P(A) = 1 - 0,8*0,9=1 - 0,72 = 0,28. Įrašę gautus duomenis į formulę (1), gausime: 0,26 = 0,28 P(H/A). Iš čia gauname: P(H/A)= 13/14. P.S. Aišku, tai ne visai "kitas būdas", nes garsioji Bajeso formulė gimsta būtent tokiu principu...