eMatematikas Prisijunk Forumas VBE užduotys ONLINE testai

Trintis


Prašau padėti, čia 11 klases laboratorinio darbo uždavinys:

4. Trinties tarp puodžiaus rankos ir molio koeficientas lygus 0.8. Kokiu pagreičiu reikia judinti ranką, kad molio gabalas nenukristų nuo puodžiaus delno?  (Ats: 12,3 m/s²)

Iš anksto ačiū.

įtariu nepilną sąlygą čia mums rodai. kad molio gabalas judėtų 12,3 m/s² pagreičiu, jį turi veikti jėga F=m*12.3, kur m yra molio gabalo masė. Bet vienintelis jėgos verčiančios molį judėti šaltinis yra delnas ;D, kurio perduodama jėga lygi F = u*N (u - trinties koeficientas, N - sunkis paprastai sakant, N =mg). Nežinau kaip žodžiais pasakyt, bandyk įsivaizduot delną ir molio gabalą ;] kai delnas judės didesniu pagreičiu nei randamas iš sąlygos ma = u*mg, tai molio gabalas slys delnu ir galiausiai nukris. Pagal mane gaunas a = u*g = 7.48 m/s².

puodžiusįtariu nepilną sąlygą čia mums rodai. kad molio gabalas judėtų 12,3 m/s² pagreičiu, jį turi veikti jėga F=m*12.3, kur m yra molio gabalo masė. Bet vienintelis jėgos verčiančios molį judėti šaltinis yra delnas ;D, kurio perduodama jėga lygi F = u*N (u - trinties koeficientas, N - sunkis paprastai sakant, N =mg). Nežinau kaip žodžiais pasakyt, bandyk įsivaizduot delną ir molio gabalą ;] kai delnas judės didesniu pagreičiu nei randamas iš sąlygos ma = u*mg, tai molio gabalas slys delnu ir galiausiai nukris. Pagal mane gaunas a = u*g = 7.48 m/s².


Patikek, as irgi nesuprantu, tavo itikinimui galiu atscanint uzdavini, bet ten tas pats kas ir pas mane parasyta, ir primytivus piesinukas kur parodytas delnas  (pirstai i virsu) molio gabalas prilipes prie delno ir parodyta kad pagreitis idesine puse (delnas "ziuri" i desine), na zodziu man irgi nelabai suprantama kaip is koeficiento rasti pagreiti. (na aisku as ir fizikas nedidziulis, bet vis.. :D)

atsakymas iš kur?

puodžiusatsakymas iš kur?

iš ten pat, duoda gale atsakymus

Šitam uždavinyje sunkiausia pasidaryti brėžinį, nuo rankos statmenai veikia atramos reakcijos jėga, vertikaliai žemyn aišku veikia sunkis, o jam priešinasi į viršų nukreipta trinties jėga.
Dabar manau ir pats gali išsispręst :)
http://img683.imageshack.us/img683/1724/molis.jpg

šit kaip, aš mislijau kad delnas horizontalioj padety :D tikras puodžius. Nors šiaip norėčiau pamatyt kaip 12,3 m/s² pagreičiu puodžius stumdo molio gabalus ore ;]

pakeista prieš 13 m

Taksas027Šitam uždavinyje sunkiausia pasidaryti brėžinį, nuo rankos statmenai veikia atramos reakcijos jėga, vertikaliai žemyn aišku veikia sunkis, o jam priešinasi į viršų nukreipta trinties jėga.
Dabar manau ir pats gali išsispręst :)
http://img683.imageshack.us/img683/1724/molis.jpg



Sprendziau sprendziau ir niekaip nesigavo. :/ (cia turi gautis 12.3?), gal galetum isspresti iki 14h, labai padetum, o as paskiau issistudijuociau.

Dar nepažymėjau nuo atramos reakcijos į priešingą pusę nukreipta ma, bet čia ir taip turėtų būti aišku, taigi turi gautis pusiausvyra, kad nenukristų molis,
[tex]\begin{cases}ma=N\\F_{tr}=mg\\F_{tr}=uN\end{cases}[/tex]
u trinties koeficientas
Išsprendęs lygčių sistema gauni pagreitį
[tex]a=g/u[/tex]

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »