eMatematikas Prisijunk Forumas VBE užduotys ONLINE testai

Uždavinys su stačiuoju trikampiu (pusiaukampinė ir kt.)

Geometrija Peržiūrų sk. (4712)

Sveiki, prireikė pagalbos ties vienu uždaviniu. Jis skamba taip:

1.Nubrėžta stačiojo trikampio ABC (Kampas C yra 90 laipsnių) aukštinė CD ir pusiaukampinė CE. Žinoma, kad AC=9 cm, BC=12 cm.

*Raskite atkarpos AD ilgį (radau AB= 15 cm, bet nežinau kaip AD išskaičiuoti)
*Raskite atkarpos AE ilgį
*Raskite apie trikampį ABC apibrėžto apskritimo ilgį. Pi lygus 3,14.
*Raskite į trikampį ABC įbrėžto apskritimo spindulio ilgį.

Brėžinio nuotrauka: http://www.part.lt/img/ad418e52b70fb73a77ee7216765e57ad246.png

O pradžioje nuo AD kraštinės negalima pradėti?

Durnas klausimas, pastebėjau, kad radus CD, rasiu ir AD. Bet nesu visiškai tikras kaip panaudoti tą trikampių panašumą.

Tai trikampis ADC ~ trikampis CED, nes turi tą patį 90 laipsnių kampą arba abu po 45. Tai 9 sutinka su DC, kaip 12 su 15?

Ačiū, kraštinę suradau, bet man kyla klausimas: ar galima tas proporcijas keisti vietomis? Tarkim AC atitinka AB (nes yra įžambinės) ir statinis AD atitinka statinį AC?

Ir taip pat nesurandu AE. Trikampio pusiaukampinė CE prieš ją esančią kraštinę dalija į atkarpas (tai AE ir EB?), atitinkamai proporcingas kitoms dviem trikampio kraštinėms (tai AC ir CB?). Gal aš ne taip suprantu tą sąvoką, nežinau.

Sveiki, pastrigau ir aš su šituo uždaviniu. Nesuprantu kaip rasti AE. Esu susiradusi:
AD=(9*9)/15=5,4 ; DB=15-5,4=9,6 ; CD=7,2(pagal Pitagorą). Toliau nesuprantu kaip skaičiuoti. Gal galit kas padėti?

Nebereikia, apskaičiavau :)

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »