eMatematikas Prisijunk Forumas Matematikos testai Pradžia

Dėl temų ir jų turinio: sprendimai ir pedagoginiai vaidai

Pastaruoju metu temose ypač padaugėjo to, ką parašiau temos pavadinime. Beje šis dalykas neretai virsta ir mini karu, todėl šį kart nusprendžiau ir aš tarti savo žodį.

Forumas gyvuoja jau dešimtmetį. Per šį laiką forumas turėjo nuostabių žmonių, kurie labai prisidėjo prie forumo augimo ir matematikos aiškinimų. Per šiuos metus daug moksleivių, studentų, mokytojų gavo geriausių matematinių patarimų, kurių gal net ir knygose nerasi. Tačiau kartu su gražiais dalykais, atsirado ir karti patirtis su nusirašymu, plagijavimu, pasinaudojimu. Būtent šių dalykų sandūra ir pagimdo tas, nukrypsiančias nuo temos, diskusijas.

Trumpai priminsiu arba kas dar šito nežino, tai sužinos dabar. Forumas paturėjęs ne vieną tokį atvejį, tiksliau jų buvo labai daug, tik aš visų neviešinu. Apie ką kalba? Pirmiausia apie visiškus tinginius, kuriems reikia tik pažymio, atestato, diplomo. Jiems niekas nerūpi, tik gauti naudos be jokių pastangų. Toliau seka visiški analfabetai, kurie trina vyresnių klasių suolus, o dažnai ir aukštųjų mokyklų, dėl švietimo sistemos spragų. Trečia grupė pati baisiausia, tai 'verslininkai'. Nieko nemoka, nieko nesugeba, kitais naudojasi ir gauna pinigus. Kiti sakys toks ir yra verslo principas. Taip, sutinku, bet ne šiame forume!

Šios trys, aukščiau aprašytos grupės, labai smarkiai prisideda prie vaidų. Kaip? Nes pastaruoju metu pas mus įjungtas budrumo rėžimas. Norisi išfiltruoti šias grupes, nori turėti reikalų tik su pastangas rodančiais ir tikrai norinčiais kažką išmokti, sužinoti.

Tačiau mūsų pastangos būti atidiems, kartais priveda prie labai ilgų diskusijų gyvenimo klausimais :) Seni nariai, turėję pažinties su tomis trimis grupėmis, visiškai kitaip bando atsakinėti temose, negu nauji nariai. Tuomet gimsta konfliktai. Šie konfliktai turi vieną labai blogą nematomą pusę, apie kurią jūs galbūt ir neįtariate. Visi tokie pasikalbėjimai yra matomi VISŲ, o tai atgraso dalį žmonių čia registruotis!

Konfliktai neišvengiami, tačiau ieškokim kompromisų, būkim labiau patarėjais, o ne teisėjais. Jūs visi labai svarbūs šiame forume, tiek senbuviai, tiek nauji nariai. Visi esate čia reikalingi!

Pabaigai, siūlau forume sukurti naują kategoriją, kuriai pavadinimą galime aptarti visi kartu. Ši kategorija būtų skirta būtent visiem pedagoginiams konfliktams, metodikų aptarimui, mokslo pažinimo klausimams, patarimams kaip mokytis, ką mokytis ir iš ko mokytis. Manau ši skiltis greitai užsipildytų temomis, nes nemaža dalis iš jūsų turi įvairių patarimų, klausimų, pasiūlymų ir pamokymų švietimo srityje. O svarbiausia, kad ši kategorija nukreiptų į save "offtopic" pranešimus, juos sugertų. Nes kartais konfliktai gimsta ir dėl metodikų skirtumų, kuriuos geriausia būtų aptarti būtent čia.

pakeista prieš 5 m

Taip, tokia idėja man labai palanki. Nors aš nesu toks kantrus kaip kiti šio forumo lankytojai, atsakantys į beveik visus čia užduodamus matematinius klausimus, tačiau turiu savitą požiūrį į mokymą ir mėgstu apie jį padiskutuoti. Kartais sukuriu atskiras temas, tokias kaip matematinės kalbos pratimai arba matematinių sąvokų apibrėžimo taisyklės, tačiau jos yra daugiau nei viena kitos perfrazavimas. Šias temas anksčiau ar vėliau galvoju patalpinti vienoje nuorodoje, taip, kad jos, susirištų į nuoseklų kontekstą.

Iš esmės šiame forume pagrindinės veiklos kryptys šiuo metu tokios:
• Užsienio tyrimais ir mano patirtimi paremtų žinių apie matematikos mokymą populiarinimas; diskusijos apie tai su kitais forumo nariais.
• Dabartinių kontrolinių darbų lygį atitinkančių testų sudarinėjimas (kaip tik šiandien įsigyjau pirmąsias knygutes). Mokinams jie būtų tinkami įsivertinti, kiek jie pasiruošę kontroliniui, o mokytojams - pažinti, už kokias žinias ir kokiu balu moksleiviai yra vertinami pagal dabartines programas.
• Sąvokinį mąstymą ugdančių testų sudarinėjimas. Šių testų turinio parinkimas yra klausimas, kuris spręstųsi daug greičiau, jei vis daugiau mokytojų kalbėtų apie mokymą, suderintą su vis kintančiu mąstymu, ir stengtųsi pažinti moksleivių mąstysenos sunkumus, o ne domėtųsi vien galutiniais gebėjimais kaip mokymo tikslu.

Sąvokinio mąstymo testus ruošti galvoju po to, kai paruošiu dabartinių kontrolinių darbų lygį atitinkančius testus. Pagal mano idėją, pastarieji turėtų būti tikslus mokyklinių žinių orientyras, pagal kurį nustatome, kam būtina ruošti mąstymą. Šiuo metu aš esu neseniai sukūręs vieną darbinį modelį, pagal kurį galima ir įvertinti moksleivių sunkumų priežastis, ir vis produktyviau pašalinti šiuos sunkumus. Šis modelis ne tik remiasi kompetencijomis, kurias turi įgyti moksleiviai bei procedūrų paaiškinimais, kurie mokytojų požiūriu atrodo teisingi, bet ir moksleivių požiūriu, kuris kyla tas procedūras besimokant ir gali būti sutampantis su tiesa arba prieštaringas. Norint suprasti šio modelio motyvaciją, tiktų sutalpinti visus aspektus į vieną temą su atskiromis nuorodomis į skirtingus aspektus.

Galbūt šie mano išsakyti poreikiai administratoriui įžiebs naujų minčių, kaip dar būtų galima šį forumą padaryti paklausesniu.

pakeista prieš 5 m

Mathfux, sekantį kartą kuriant temas naudokitės mūsų forumo paveikslėlių įkėlimu. Patalpinus foto išorinėse paveikslėlių talpinimo tarnybose, jos ten ilgai neužsilaikys, po kažkurio laiko bus ištrintos.

Beje, redagavau visas jūsų temas ir sukėliau paveikslėlius pas mus.

pakeista prieš 5 m

Jau būčiau pamiršus visas vakrykštes diskusijas (kurių barniaias nepavadinčiau), tačiau dabartės vėl sužadinot norą parašyti keletą pastabų (iš anksto pasakysiu, kad nenoriu būti įkyri, nenoriu kelti barnių, tenoriu ramiai šį bei tą paaiškinti):
1) Karoli, didelė dalis tavo išvadų, tiek ir tada, kai kažkurią naktį aiškinomės Gauso metodą, tiek ir pastarajame komentare, tiek ir vakarykščiam mūsų pokalby, atrodo labai nepagrįstos. Juk mes nieko vieni apie kitus nežinom, bet tu, Karolėli, parašai taip, tarsi viską kiaurai matytum, kas čia kada ką tyčia, kas netyčia daro, kas leftistas, kas centristas ir panašiai, dar tu čia nori kažką tai užmesti, kad aš neva jaučiuosi geriau žinanti. Apsaugok dieve nuo to! Vakarykštį pokalbį pamirškim, bet dėl pastarojo tavo komentaro bent jau vieną dalykėlį turiu paaiškinti. Jei tamstelę labai žeidžia žodelis „seniukas“, tai pasakysiu, kad visai ne į tave ten buvo kreiptasi vakar, nežinau, iš kur išrovei, kad čia tau adresuota.
2) Mane vakar suerzino tai, kad vienas forumo dalyvis profesionalas tai lyg ir palygino vieną klausiantįjį su aferistu ir kai kurie kiti dalykai, kurie man pasirodė arogantiški, nors, pripažįstu, gal irgi nepagrįstai, dabar vat pasitikrinčiau, ar ten tikrai buvo tosios arogancijos, bet jau tie pranešimai ištrinti. Tai tiek, štai kame buvo priežastis vakarykščio nesusipratimo. Pasakyčiau netgi atvirkščiai, negu tu, Karoli, tvirtini: tai ne aš kažkieno žodžius blogiausiu būdu supratau, o mano žodžius apie „sopančią širdelę“ ir dargi pašmaikštavimą apie meškeres vienas forumo dalyvis pačiu blogiausiu būdu suprato.

Bijau, kad tik vėl neužsikabintume už šito mano komentaro ir nepradėtume kliedėti. Manau nieko stipriai įžeidžiančio nepasakiau.

ei tamstelę labai žeidžia žodelis „seniukas“, tai pasakysiu, kad visai ne į tave ten buvo kreiptasi vakar, nežinau, iš kur išrovei, kad čia tau adresuota.
Tai suprantu seniuku buvau pavadintas būtent aš.
Mane vakar suerzino tai, kad vienas forumo dalyvis profesionalas tai lyg ir palygino vieną klausiantįjį su aferistu ir kai kurie kiti dalykai, kurie man pasirodė arogantiški, nors, pripažįstu, gal irgi nepagrįstai, dabar vat pasitikrinčiau, ar ten tikrai buvo tosios arogancijos, bet jau tie pranešimai ištrinti.
Savo vardo jums tarti neuždraudžiau, tai galite jį minėti. O apie aferistą jau buvau paaiškinęs vakar. Palyginimas "sopanti širdis" buvo skirtas jums, jog tai ne argumentas pateikti pilnus sprendimus žmogui, kuris neaišku kokiu tikslu čia apsilankė (kaip ir žmogus prašydamas pagalbos nežinia ar to nedaro siekdamas apgauti (aferisto požymis)). O mane vakar nervino jūsų perdėtas meilus bendravimas (tiesa diskusijai įsibegėjus jūsų kalbos stilistika konkrečiai pasikeitė), norint pademonstruoti koks nekaltas yra tų sprendimų pateikimas, kas vėliau dar buvo paremta tuo, jog klausiantysis yra vargšelis, negaunantis kokybiško mokslo ir besigriebiantis čia paskutinio šiaudo.

Vitalijus šiandien aiškiai kaip niekas kitas aiškiai parašė, iš kur atsirado šie kai kam atrodytų perdėti klausiančiųjų tikrinimai. Mes per netrumpą buvimą šiame forume tiek matėm, jog būdami sveiko proto negalime to ignoruoti. Jūsų patirtis mokymo srityje yra neabejotinai didesnė už mano su Karolio kartu sudėjus, bet čia kiek kitokia erdvė. Čia nematome klausiančiojo akių ir nematome, ar jis mums meluoja ar nuoširdžiai sako tiesą.

pakeista prieš 5 m

Gerai, gal ir būsiu perlenkus lazdą kai kur, Tomai. O šiaip ta korta, kad esate šio forumo senbuviai, Tomai ir Karoli, galit pernelyg nežaisti, nes aš šitame forume panašiai tiek laiko, kaip ir judu, tik dabar kitu kūnu, ir kažkodėl tai jūsų, atsukus prisiminimus kokius šešis metelius atgalios, nelabai įvalioju atsiminti (pasižiūrėjau, tada jau buvot registruoti).

pakeista prieš 5 m

Oi, tai tiek sukti atgal ir nereikia. Aš čia aktyvus dalyvis maždaug nuo 2016. O jei jūs čia dar seniau, tai man tada keista, jog bendraujate su mumis taip tarsi nežinotumėte visos tos situacijos apie kurią mes čia kalbame.

Jadvyga, Karolis anksčiau buvo kitu vardu, dėl to gal ir nepamenate. Gal ką sako Milkhater. Jis tikrai senokai šiame forume yra.

Oi, tai tiek sukti atgal ir nereikia. Aš čia aktyvus dalyvis maždaug nuo 2016. O jei jūs čia dar seniau, tai man tada keista, jog bendraujate su mumis taip tarsi nežinotumėte visos tos situacijos apie kurią mes čia kalbame.

Aš žinau visą situaciją, tačiau kas čia beparašytų ieškodamas pagalbos, aš jo niekad nelaikysiu aferistu, tinginiu, analfabetu ar panašiai, nebent tai būtų tikras piktybinis aferistas (keltų betvarkę forume, tyčiotųsi ar darytų kažką panašaus), bet net ir tokiu atveju reiktų ieškoti bendros kalbos. Mano nuomonės nepakeitė nei tai, ką tu, Tomai, pasakei apie kai kuriuos dalyvius, nei tai, ką Vitalijus parašė, nei apskritai dalyvavimas šitam forume.

Jadvyga, Karolis anksčiau buvo kitu vardu, dėl to gal ir nepamenate. Gal ką sako Milkhater. Jis tikrai senokai šiame forume yra.

O taip, šitą vardą atsimenu.

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »