eMatematikas Prisijunk Forumas VBE užduotys ONLINE testai

Tekstinis uždavinys su 5 kintamaisiais?


turguje prekiaujama trijų rūšių vaisiais. 1 kg apelsinų ir 3kg greipfrutų kartu kainuoja tiek pat kiek 4kg mandarinų. be, to 1 kg greipfruktų, 2 kg mandarinų ir dar po 1 kg pačių pigiausių ir pačių brangiausių iš šių vaisių kainuoja tiek pat, kiek 6 kg apelsinų. kiek kainuoja 1kg kiekvienų iš šių vaisių, jei 1 kg pačių brangiausių iš jų kainuoja vienu euru daugiau nei 1 kg pačių pigiausių?

Ar imanoma susidaryti lygčių sistemą su dviem kintamaisiais?

O kur čia tokį uždavinį radai?

12 klasės vadovelyje :(

Koks vadovėlis konkrečiai?

Tempus 12 klase,

Radau. Galima išspręsti su dviem kintamaisiais. 3, o tuo labiau 5 kintamųjų nereikia. Problema tik ta, jog tam, kad išspręsčiau šį uždavinį turėjau nagrinėti 6 atvejus, kadangi neaišku kurio iš trijų vaisių kilogramo kaina yra mažiausia, o kurio didžiausia, todėl tenka daryti prielaidas ir iš viso jų gaunasi 6.
Pavyzdžiui pirmoji, jog apelsinų kilogramo kaina [tex]x[/tex] eurų, greipfrutų - [tex]y[/tex] eurų, o mandarinų [tex]x+1[/tex] eurų (laikome, jog kainos išrašytos didėjimo tvarka: 1 kg pačių brangiausių iš jų kainuoja vienu euru daugiau nei 1 kg pačių pigiausių).
Toliau apsistok ties sakiniu: 1 kg apelsinų ir 3kg greipfrutų kartu kainuoja tiek pat kiek 4kg mandarinų.
Ir sudaręs atitinkamą lygybę, iš jo išsireikšk tarkime [tex]y[/tex] ir tikrink ar jis tenkina nelygybę [tex]x<y<x+1[/tex], kai [tex]x,y>0[/tex] jei taip, tai toliau sudaryk paskutinę lygtį iš: 1 kg greipfruktų, 2 kg mandarinų ir dar po 1 kg pačių pigiausių ir pačių brangiausių iš šių vaisių kainuoja tiek pat, kiek 6 kg apelsinų.

Sviestas sviestuotas :( kas tokius uždavinius kuria. Lengvesnio būdo nėra kaip nagrineti 6 atvejus???

Aš nesugalvoju, gal atsiras, kas protingesnis už mane :(

P.S. atsakymą turi gauti:
apelsinai - [tex]3,5\space \textrm{eurų/kg}[/tex]
mandarinai - [tex]4,25\space \textrm{eurų/kg}[/tex]
greipfrutai - [tex]4,5\space \textrm{eurų/kg}[/tex]

Išprotėsiu, galva nebedirba ir vistiek niekaip neišmastau :(

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »