eMatematikas Prisijunk Forumas VBE užduotys ONLINE testai

Kodėl niekas nebemoka rašyti lietuviškai?


Turbūt ne aš vienas pastebėjau, kad forume retas kuris moka rašyti be klaidų. Suprantu, kai padaromos netyčinės klaidos, na bet kai vos ne kiekviename žodyje po klaidą tai jau atsiprašau... Kartais būna taip parašyta, kad net esmės neišeina suprasti.

Kaip su tuo kovoti? Įspėjimus dėti?

Čia gal dėl tingėjimo rašyti lietuviškais rašmenimis. Dažnai internete girdimas pasakymas, kad pc nėra Lt kalbos. Kompiuteriai su aštuoniais branduoliais ir 16GB ramų, o vat Lt kalbos nepaveža... :D
O žvelgiant giliau, tai visi virkauja, kad LT egzaminas sunkus. Kaip jis nebus sunkus, jeigu net rašyti niekas nemoka... Matyt nebūtina.

Neseniai esu skaitęs tokį pasakymą: "Greta aukštojo išsilavinimo, neprošal būtų vidurinį turėti, o ir pradinis nepakenktų."

Manau, kad prie to prisideda tai, kad 11-12kl iš 5 lietuvių k. savaitinių pamokų 4 yra skiriamos literatūros nagrinėjimui. O gramatika lieka nuošalyje.
Galbūt yra manoma, kad per 10 metų jau visi turi tobulai be gramatinių, skyrybos, stilistinių klaidų rašyt, bet reali padėtis yra kitokia. Ir pačiam su rašysena dažnai kyla nemažai klausimų, kaip reiktų parašyt, ar padėt žodžio šaknyje nosinę raidę ir t.t . :)

Beje, žodžio „dasygyvenom" nėra. :)

Dėkui už pastabą. Suprantu, kad lt kalba sunki, gramatika ypač, todėl klaidų gali pasitaikyt, bet kalba eina apie rašymą belekaip. Žmogus sukuria temą, o joje 20 klaidų. Tai normalu?

Pravesk lietuviu gramatikos video pamokas :D

VitalijusDėkui už pastabą. Suprantu, kad lt kalba sunki, gramatika ypač, todėl klaidų gali pasitaikyt, bet kalba eina apie rašymą belekaip. Žmogus sukuria temą, o joje 20 klaidų. Tai normalu?

Be jokios abejonės, kad tai nėra normalu. Ir tai labai rėžia akį.
O kodėl taip yra? Sunku pasakyt. Galbūt įtaką tam turi tos trumpųjų žinučių rašymo manieros, gal dar kas.
Bet tas kalbos darkymas labiau matomas kiek iš jaunesnių žmonių. Kažkaip bent jau pilnamečių, kurie visiškai nemokėtų rašyt pastebiu retai. :)

ne gyliau o giliau

Manau, jog čia savigarbos reikalas. Save gerbiantis žmogus vargu ar galėtų rašyti netaisyklingai (žinoma, visi klaidas darome, tačiau kalbu apie ĄČĘĖĮŠŲŪ raidžių ir kablelių dėjimą), keiktis ir t.t. Aišku, yra ir tokių, kurie "neturi laiko" rašyti taisyklingai, neturi klaviatūrų su lietuviškomis raidėmis, tačiau, mano nuomone, tokių vienetai.

mikimauzasne gyliau o giliau

Prieš o trūksta kablelio :D

Vitalijus
mikimauzasne gyliau o giliau

Prieš o trūksta kablelio :D


jei jau kabinėtis - tai:

Matyt, nebūtina.
(įterpinys)

Kalbant į temą, tai kartais labai nepatogu perjunginėti iš skaičių atgal į lietuviškas raides, todėl pas mane dažnai irgi būna šveplas tekstas. Bet rašybos/skyrybos bėda - didžiulė, kuri pasireiškia ne tik internete.

"Tema: Kodėl niekas nebemoka rašyti lietuviškai?"

o kada mokėjo ? gal dešimtmetį prieš ir po sovietų sąjungos žlugimo.

BeprasmiskasManau, jog čia savigarbos reikalas.


nejaugi? savigarbos aš turiu, bet ne lietuvių kalbai. su šita dirbtine lituanistų kalba nesieju savo ateities ir nematau reikalo iškalt jos gramatikos, yra svarbesnių mokslų. Juokinga klausytis kai kažkas pradeda pasakoti kokia sena lietuvių kalba, viena seniausiu, todėl turim ją išsaugoti..  kiek man žinoma, tai ji visai netokia buvo prieš 150metų, ypač kaimuose. Lietuviams ne lietuvių kalbą slaptose mokyklėlese mokytis reikėjo, o matematikos ir kitų tiksliųjų mokslų. Kuo rusų kalba blogai ? graži turtinga kalba... sugalvoja kiekvienas kaimas savo kalbotyrą išrasti, lyg geresnių užsiėmimų nebūta.

Nori sudalyvauti šioje temoje ir parašyti savo pranešimą? Prisijungti »